Un congrés per a compartir coneixement i experiència en cures per a la reparació del trauma infantil. El model d’acolliment familiar especialitzat de preparació especial serà l’eix vertebrador de les jornades, amb aportacions professionals de referents clau de determinats àmbits com la neurociència, així com la perspectiva des de l’experiència en altres països.
Ponents
Felipe
Lecannelier
Doctor en Psicologia i amb un màster en Filosofia. Docent i investigador de la facultat...
Felipe
Lecannelier
Doctor en Psicologia i amb un màster en Filosofia. Docent i investigador de la facultat de Ciències Mèdiques de la Universitat de Santiago de Xile. Ha fet especialitzacions en investigació i intervenció en aferrament, i ha estat assessor expert en polítiques públiques d’infància en diverses entitats governamentals (Xile i Perú).
Presentarà el model “AMAR”, de foment de les capacitats d’atenció-mentalització-automentalizació-regulació. Es tracta d’una metodologia d’acompanyament familiar respectuós per al treball en casos de desprotecció greu, aprovada de manera empírica en diversos països de Llatinoamèrica.
Gillian
Schofield
Gillian Schofield és professora emèrita de Treball Social de la Infància i la...
Gillian
Schofield
Gillian Schofield és professora emèrita de Treball Social de la Infància i la Família. Abans d’incorporar-se a la UEA el 1990, ja era una treballadora social amb molta experiència i representant judicial de menors.
La seva investigació s’ha centrat en l’acolliment familiar a llarg termini, l’aferrament, els infants sota tutela i la delinqüència, l’estructuració de plans individuals de protecció infantil i la funció de l’Independent Reviewing Officer, els joves LGBTQ sota tutela i les transicions de l’acolliment a l’adopció. Juntament amb la doctora Mary Beek, ha desenvolupat el model de base segura, un model basat en l’aferrament i la resiliència aplicable a l’acolliment, a l’adopció, a l’atenció residencial, a les escoles, als equips professionals i a altres contextos. El model de base segura s’ha aplicat àmpliament al Regne Unit i a escala internacional. El 2020 va ser nomenada professora emèrita de la UEA i va rebre l’Ordre de l’Imperi Britànic pels seus serveis als infants i a les famílies.
Bruce D.
Perry
El doctor Perry és el director de la Xarxa Neuroseqüencial i professor de la School of...
Bruce D.
Perry
El doctor Perry és el director de la Xarxa Neuroseqüencial i professor de la School of Allied Health, Human Services and Sport, La Trobe University, a Melbourne (Victòria, Austràlia).
Durant els últims trenta anys, el doctor Perry ha exercit com a professor, psiquiatre i investigador en el camp de la salut mental infantil i les neurociències, i ha ocupat diversos càrrecs acadèmics. El seu treball sobre l’impacte de l’abús, la negligència i el trauma en el cervell en desenvolupament ha influït en la pràctica clínica, en programes i en protocols de tot el món. El doctor Perry també és autor, juntament amb Maia Szalavitz, de The boy who was raised as a dog, un best-seller basat en el seu treball amb infants maltractats, i de Born for love: why empathy is essential and endangered. El seu llibre més recent, What happened to you? Conversations on trauma, resilience and healing (2021), escrit conjuntament amb Oprah Winfrey, s’ha traduït a vint-i-sis idiomes i ha estat a la llista dels llibres més venuts del New York Times durant més de cent setmanes, després de convertir-se en el número u de la llista, l’abril del 2021.
Maryorie
Dantagnan
Maryorie Dantagnan és xilena i es va formar a Colòmbia. Psicòloga i pedagoga....
Maryorie
Dantagnan
Maryorie Dantagnan és xilena i es va formar a Colòmbia. Psicòloga i pedagoga. Professora en diferents universitats i coneguda per les seves aportacions a la formació de terapeutes infantils, en les quals ha introduït nous models de psicoteràpia adaptats al patiment, als danys traumàtics i als trastorns d’aferrament dels infants maltractats. Cofundadora de l’IFIV l’any 2000. Responsable clínica dels programes de psicoteràpia infantil d’Exil i del programa de suport terapèutic postadoptiu de l’IFIV.
Farà una presentació sobre el patiment, els danys traumàtics i els trastorns d’aferrament. Tot seguit, exposarà les claus per a la reparació.
Jorge
Fernández
Catedràtic d’Intervenció Psicosocial i director del Grup d’Investigació en...
Jorge
Fernández
Catedràtic d’Intervenció Psicosocial i director del Grup d’Investigació en Família i Infància (GIFI) de la Universitat d’Oviedo, la línia principal del qual és l’avaluació de programes d’acolliment tant residencial com familiar, i el desenvolupament d’eines que facilitin la feina dels professionals d’aquest àmbit.
Presentació dels avenços sobre l’avaluació i la valoració dels infants en les famílies d’acolliment especialitzat del programa XARXES AFE.
José Luis
Gonzalo
Psicòleg especialista en psicologia clínica. Psicoterapeuta especialitzat en...
José Luis
Gonzalo
Psicòleg especialista en psicologia clínica. Psicoterapeuta especialitzat en traumateràpia sistèmica i infantil (IFIV, Barcelona). Combina l’activitat com a psicoterapeuta amb la de formador de professionals i famílies. Dirigeix el blog www.buenostratos.com.
Exposarà el tractament dels infants i els adolescents afectats per traumes mitjançant la traumateràpia sistèmica (model biopsicosocial).
Pepa
Horno
Pepa Horno Goicoechea és psicòloga i consultora en infància, afectivitat i protecció.
Pepa
Horno
Pepa Horno Goicoechea és psicòloga i consultora en infància, afectivitat i protecció.
La formació a les famílies és una activitat important en el programa. S’han dissenyat diversos mòduls formatius sobre temes d’interès, perquè les famílies puguin actuar segons els diversos problemes que presenten els infants acollits. L’abús sexual n’és un. Pepa Horno parlarà sobre aquesta unitat temàtica i posarà el focus en la comprensió de la ferida que suposa l’abús i també en les pautes d’actuació en la cura diària.
Carme
Montserrat
Catedràtica de Psicologia Social. Codirectora de Liberi, un grup d’investigació en...
Carme
Montserrat
Catedràtica de Psicologia Social. Codirectora de Liberi, un grup d’investigació en infància, joventut i comunitat. Universitat de Girona. Autora de nombrosos estudis del camp de la protecció a la infància i l’adolescència.
Presentació dels avenços sobre l’avaluació i la valoració de les famílies d’acolliment especialitzat del programa XARXES AFE.
Ander
Arcos
Sociòleg amb un màster en Cooperació Internacional, en Drets Humans i en Educació...
Ander
Arcos
Sociòleg amb un màster en Cooperació Internacional, en Drets Humans i en Educació Secundària, i una àmplia experiència en investigació social, formulació, gestió i avaluació de projectes a Colòmbia, Guatemala, el Perú i Euskadi. Treballa a Agintzari com a avaluador de projectes i és la persona responsable de l’Avaluació evolutiva del programa Xarxes AFE.
Presentació de l’Avaluació evolutiva, elaborada juntament amb Agirre Lehendakaria Center, en el programa Xarxes AFE, com un procés orientat a la innovació social i a l’abordatge de reptes socials complexos.
Josu
Gago
Psicòleg i terapeuta de família. Dirigeix el projecte d’acolliment familiar...
Josu
Gago
Psicòleg i terapeuta de família. Dirigeix el projecte d’acolliment familiar especialitzat XARXES AFE a les comunitats autònomes on es desenvolupa actualment.
Presentarà el model d’atenció, cures i reparació que promou XARXES AFE com una modalitat específica d’acolliment familiar especialitzat de preparació especial.
Óscar
Pérez-Muga
Óscar Pérez-Muga. Psicòleg del Programa d’acolliment familiar especialitzat (PAFE)...
Óscar
Pérez-Muga
Óscar Pérez-Muga. Psicòleg del Programa d’acolliment familiar especialitzat (PAFE) de Guipúscoa. Autor del llibre ¿Todo niño viene con un pan bajo el brazo?
Col·laborador en l’organització del congrés.
Jose
Lopera
Psicòleg especialitzat en teràpia familiar (màster en Teràpia Cognitivosocial i en...
Jose
Lopera
Psicòleg especialitzat en teràpia familiar (màster en Teràpia Cognitivosocial i en Teràpia Familiar de l’Hospital de Sant Pau) i en l’avaluació de projectes socials (diplomatura en Avaluació de Projectes Socials de la PUCP i màster en Tècniques d’Investigació Social Aplicada). Més de vint anys d’experiència en el tercer sector, en l’atenció directa i la coordinació de projectes. Consultor internacional per a l’avaluació de polítiques públiques (el Perú, Equador i Guatemala). Actualment, és responsable de l’àrea d’Impacte i Gestió del Coneixement del grup Plataforma Educativa de Catalunya.
Definirà el concepte d’avaluació d’impacte i exposarà l’estructura general de la proposta d’avaluació d’impacte del projecte AFE, que integra diverses de les avaluacions que han elaborat experts.
Alberto
Rodríguez
Psicòleg especialista en acolliment familiar i adopció a Agintzari, i director del...
Alberto
Rodríguez
Psicòleg especialista en acolliment familiar i adopció a Agintzari, i director del Programa d’acolliment familiar especialitzat de Guipúscoa. És consultor del programa Xarxes AFE, que difon aquest acolliment a la resta de l’Estat.
Presentació del model d’acolliment familiar especialitzat de preparació especial. Desenvolupat a Guipúscoa des de fa més de quinze anys, traslladarà la seva experiència i el coneixement d’aquest model.
Santiago
Requejo
Director, guionista i productor de cinema espanyol, amb més de cent premis en festivals...
Santiago
Requejo
Director, guionista i productor de cinema espanyol, amb més de cent premis en festivals nacionals i internacionals. Amb el curtmetratge Votamos, a més de la nominació als Premis Goya, va aconseguir la preselecció a la shortlist de la 95a edició dels Oscars. El 2023 va dirigir, dins del projecte XARXES AFE, el curtmetratge de ficció 24 siete sobre l’acolliment familiar especialitzat. Santiago Requejo també és membre de l’Acadèmia de Cinema Espanyol, en la categoria de direcció.
Ha dirigit el documental 24 siete: el documental, que es presentarà en el congrés. Hi han participat famílies d’acollida, responsables d’administracions públiques, tècnics de les administracions i del projecte Xarxes AFE, etc. Santiago Requejo presentarà el documental i parlarà sobre el mateix procés de creació.
Javier
de Isusi
Javier de Isusi es dibuixant i autor de còmics. Premi Nacional de Còmic 2020 amb La...
Javier
de Isusi
Javier de Isusi es dibuixant i autor de còmics. Premi Nacional de Còmic 2020 amb La divina comedia de Oscar Wilde. També és autor de novel·les gràfiques com la tetralogia Los viajes de Juan Sin Tierra, He visto ballenas o Asylum, entre d’altres. És autor del còmic sobre acolliment familiar especialitzat Cada matí, que es presentarà en el congrés.
En la presentació de la novel·la gràfica Cada matí, parlarà del mateix procés de creació, des de la fase de l’argument i el guió fins a la creació dels personatges i els dibuixos.
Maritxu
Amenabarro
Maritxu Amenabarro és escriptora i il·lustradora. Autora del conte No estoy sola....
Maritxu
Amenabarro
Maritxu Amenabarro és escriptora i il·lustradora. Autora del conte No estoy sola. Mitjançant l’art i l’escriptura projecta la seva experiència com a persona que va ser acollida i que vol aportar eines als qui viuen ara la mateixa situació.
Presentació del conte sobre l’acolliment familiar especialitzat que ha dissenyat per a aquest programa.
Liliana
Marcos
Assessora de la Dirección General de Derechos de la Infancia y de la Adolescencia....
Liliana
Marcos
Assessora de la Dirección General de Derechos de la Infancia y de la Adolescencia. Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030.
Liliana Marcos presentarà l´estratègia de desinstitucionalització del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.
Amaia
Kamiruaga
Advocada especialitzada en matèria de Dret Laboral i de Seguretat Social, treballa a...
Amaia
Kamiruaga
Advocada especialitzada en matèria de Dret Laboral i de Seguretat Social, treballa a l’àrea d’assessorament legal de PricewaterhouseCoopers (PwC) a Bilbao, Biscaia. Ha participat en l’estudi del model de relació laboral de les famílies d’acolliment especialitzat per a XARXES AFE sota el marc normatiu actual.
Presentarà les implicacions juridicolaborals i els reptes del futur respecte del model de relació mantingut amb les famílies d’acolliment especialitzat.
Ainhoa
Carcavilla
Llicenciada en Documentació, des del 2007 ha estat vinculada a l’àmbit de la gestió...
Ainhoa
Carcavilla
Llicenciada en Documentació, des del 2007 ha estat vinculada a l’àmbit de la gestió del coneixement, primer a la Universitat de Barcelona i posteriorment al SIIS (Servei d’Informació i Recerca Social de la Fundació Eguía Careaga), on exerceix la tasca de documentalista i tècnica en recerca.
Presentació de les principals claus de la revisió feta dels models del nostre entorn per a l’acolliment familiar de menors amb necessitats especials.
José
Molero
Tècnic de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.
José
Molero
Tècnic de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.
Experiències i avenços de les administracions participants al projecte pilot. (Catalunya).
Rubén
Hernández
Cap de Negociat d'Acolliment Residencial de la Secció de Gestió de Mesures de Guarda...
Rubén
Hernández
Cap de Negociat d'Acolliment Residencial de la Secció de Gestió de Mesures de Guarda del Govern de Navarra.
Experiències i avenços de les administracions participants al projecte pilot. (Navarra).
Juan
Alonso
Cap de Servei de Valoració i Assignació d'Acolliment en Família Aliena de la Comunitat...
Juan
Alonso
Cap de Servei de Valoració i Assignació d'Acolliment en Família Aliena de la Comunitat de Madrid.
Experiències i avenços de les administracions participants al projecte pilot. (Madrid).
Nekane
Zabaleta
Cap de Secció d'Acolliment Familiar i Adopció de la Diputació Foral de Guipúscoa.
Nekane
Zabaleta
Cap de Secció d'Acolliment Familiar i Adopció de la Diputació Foral de Guipúscoa.
Experiències i avenços de les administracions participants al projecte pilot. (Guipúscoa).
Vinyet
Mirabent
Cap de la Unitat d'Acoblaments i Seguiments de Menors Institut Català de l'Acolliment i...
Vinyet
Mirabent
Cap de la Unitat d'Acoblaments i Seguiments de Menors Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció.
Experiències i avenços de les administracions participants al projecte pilot. (Catalunya).
Novembre | 4 i 5 Barcelona, 6 Madrid i 7 Sant Sebastià
Inscriu-tePrograma
El congrés tindrà lloc a Barcelona els dies 4 i 5 de novembre. Una part dels continguts es replicarà en dues jornades, una a Madrid el 6 de novembre i l’altra a Sant Sebastià el 7 de novembre.
Tria el dia o el lloc que s’ajusti més bé a les teves necessitats i disponibilitat i apunta-t'hi
9:00 - 9:30 | Benvinguda, inauguració i presentació del congrés |
9:30 - 10:30 | Bruce Perry (EUA). Conferència mitjançant vídeo preparat per al congrés: "El model neuroseqüencial per a la comprensió del trauma. Aportacions de les neurociències". |
10:30 - 12:00 | Experiències i avenços de les administracions participants en el projecte pilot.
|
12:00 - 12:30 | Pausa cafè |
12:30 - 13:30 | Alberto Rodriguez i Josu Gago: “El projecte Xarxes AFE: origen i claus del model; reptes de futur” |
13:30 - 14:30 | Eines administratives de l'AFE.
|
14:30 - 16:00 | Dinar (Inclòs en la inscripció) |
16:00 - 17:30 | L'avaluació del projecte. Exposició dels diferents tipus d’avaluació projectats i realitzats.
|
17:30 - 18:15 | Bruce Perry (EUA): espai de preguntes per videoconferència sobre els continguts del vídeo presentat al matí. Preguntes recollides al matí. |
18:15 - 19:30 | “Avançant en el foment de la cultura de l'acolliment (I): Presentació del documental sobre AFE-EP”. Amb la participació de Santiago Requejo, director del documental i del curtmetratge 24 Siete. |
20:30 | SOPAR DEL CONGRÉS. (Espai Bital) (Inclòs en la inscripció) |
9:00 - 10:00 | Gillian Schofield (Regne Unit). “El model de base segura en acolliments terapèutics al Regne Unit: promovent confiança i resiliència”. |
10:00 - 11:00 | Maryorie Dantagnan: “Impacte del trauma per dany greu i algunes de les claus que poden ajudar en la seva recuperació”. |
11:00 - 11:30 | Espai de preguntes. Gillian Schofield i Maryorie Dantagnan. |
11:30 - 12:00 | Pausa cafè |
12:00 - 13:00 | Felipe Lecannelier (Xile). “Model de foment de les capacitats d'Atenció-Mentalització-Autometalització-Regulació (A.M.A.R.), metodologia d’acompanyament familiar respectuós per al treball amb casos de desprotecció greu”. |
13:00 - 14:00 | Pepa Horno: “La formació complementària de les famílies; un exemple: l’abordatge de l'abús sexual per part de les famílies acollidores especialitzades”. |
14:30 - 16:00 | Dinar (Inclòs en la inscripció) |
16:00 - 17:00 | Testimonis i experiències de l'AFE: amb presència de famílies d'acollida. |
17:00 - 18:15 | Debat entre ponents del congrés (F. Lecannelier, G. Schofield, M. Dantagnan). |
18:15 - 19:00 | Avançant en el foment de la cultura de l’acolliment (II): Presentació del conte per treballar amb nois i noies acollits (Maritxu Amenabarro, presentació mitjançant vídeo) i presentació de la novel·la gràfica sobre AFE “Tots els matins” (Javier de Isusi, dibuixant). |
19:00 - 19:30 | Tancament del congrés. Conclusions. |
9:00 - 9:20 | Benvinguda, inauguració i presentació. |
9:20 - 10:10 | Experiències i avenços de les administracions participants en el projecte pilot.
|
10:10 - 10:30 | Liliana Marcos. (Assessora de la Direcció General de Drets de la Infància i de l'Adolescència. Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.) “Estratègia estatal de desinstitucionalització". |
10:30 - 11:30 | Bruce Perry (EUA): conferència mitjançant vídeo preparat per al congrés: "El model neuroseqüencial per a la comprensió del trauma. Aportacions de les neurociències". |
11:30 - 12:10 | Jose Luis Gonzalo Marrodán: “La traumateràpia sistèmica: un model bio-psico-social per al tractament de nens, nenes i adolescents afectats per traumes”. |
12:10 - 12:45 | Pausa cafè |
12:45 - 13:30 | Felipe Lecannelier (Xile). “Model de foment de les capacitats d'Atenció-Mentalització-Autometalització-Regulació (A.M.A.R.), metodologia d’acompanyament familiar respectuós per al treball amb casos de desprotecció greu”. |
13:30 - 14:15 | Pepa Horno: “La formació complementària de les famílies; un exemple: l’abordatge de l'abús sexual per part de les famílies acollidores especialitzades”. |
14:15 - 14:30 | Torn de preguntes. |
14:30 - 16:00 | Dinar (Inclòs en la inscripció) |
16:00 - 17:00 | “El projecte Xarxes AFE: origen i claus del model; reptes de futur” (Alberto Rodriguez i Josu Gago). |
17:00 - 17:45 | Jorge Fernández del Valle presenta el model d'avaluació de l'AFE-EP previst i desenvolupat |
17:45 - 19:00 | Presentació del documental sobre Acolliment familiar especialitzat. Santiago Requejo, director del documental i del curtmetratge “24 Siete”. |
19:00 - 19:30 | Presentació del conte per treballar amb nois i noies acollits (Maritxu Amenabarro, presentació mitjançant vídeo) i de la novel·la gràfica “Tots els matins” (Javier de Isusi, dibuixant). |
19:30 - 19:45 | Rap sobre acolliment familiar especialitzat. |
19:45 - 20:00 | Tancament de la jornada, comiat i conclusions. |
9:00 - 9:30 | Benvinguda, inauguració i presentació. |
9:30 - 10:30 | Aportacions i reptes de l'AFE de Gipuzkoa: l'AFE arriba a la majoria d'edat. |
10:30 - 11:30 | Bruce Perry (EUA). Conferència mitjançant vídeo preparat per al congrés: "El model neuroseqüencial per a la comprensió del trauma. Aportacions de les neurociències". |
11:30 - 12:00 | Pausa cafè |
12:00 - 13:00 | Felipe Lecannelier (Xile). “Model de foment de les capacitats d'Atenció-Mentalització-Autometalització-Regulació (A.M.A.R.), metodologia d’acompanyament familiar respectuós per al treball amb casos de desprotecció greu”. |
13:00 - 14:00 | El model d'intervenció en acolliment familiar especialitzat (família d'acollida-Alberto Rodriguez). |
14:30 - 16:00 | Dinar (Inclòs en la inscripció) |
16:00 - 17:00 | Jose Luis Gonzalo Marrodán: “La traumateràpia sistèmica: un model bio-psico-social per al tractament de nens, nenes i adolescents afectats per traumes”. |
17:00 - 18:45 | Avançant en el foment de la cultura de l’acolliment:
|
18:45 - 19:30 | Debat amb nois i noies acollits, famílies d'acollida especialitzades i Programa PAFE Gipuzkoa. |
19:30 - 19:45 | Comiat musical. |
19:45 - 20:00 | Conclusions i tancament després de 4 dies de congrés. |
Barcelona, Madrid
i Sant Sebastià
4, 5, 6 i 7 de
novembre
Ponents
internacionals
Inscripció
gratuïta
Xarxes AFE
Xarxes AFE promou l'acolliment familiar especialitzat de preparació especial per contribuir al benestar de nens, nenes o adolescents i transformar la família acollidora en un recurs molt valuós d'intervenció, continuat i intensiu. Treballa per oferir un entorn familiar per a nens i nenes amb especials dificultats i que actualment viuen a institucions.